Udgivet i

Bryg din egen mirabelle blommevin

Mirabella blommer

Jeg blev inspireret til at brygge denne vin, da jeg har fået et par spørgsmål omkring stenfrugter og vin. I min bog Cider & frugtvin, er der nemlig ikke en opskrift på stenfrugter, så det kan være svært at tage en af opskrifterne i bogen og omdanne den. Om det er almindelige blommer fra haven, eller om det er mirabelle du bruger så er opskriften den samme.

Det korte svar er selvfølgelig JA! Du kan sagens lave blommevin ud af de blommer du har omkring dig. Men hvordan er det lige at man gør? Nedenunder er der en opskrift og et par videoer, der viser hvordan du gør det. Men inden du hopper direkte til Del 2, hvor jeg rent faktisk brygger, så se Del 1. Det er helt klart mit mål at gøre dig til en bedre brygger, og med det kommer også en masse teori og basis viden, du skal bruge når du helt selv laver dine opskrifter.

I del 1 går jeg over de overvejelser du skal gøre dig inden du sætter et bryg igang. Hvad er det du vil lave? Og I forbindelse med hvad skal det drikkes?

Er det en der slukker tørsten, eller er det noget man sidder og nipper til i en lænestol? Er den tør? Er den sød?

God fornøjelse!

Se Del 1 her:

Se med i Del 1, hvor jeg fortæller om de tanker du skal gøre dig inden du starter på at brygge.
  • 7 liter vand
  • 4,6 kg mirabelleblommer
  • 1,6 kg hvidt sukker
  • 1/2 brev AW4 gær

Start med at plukke dine blommer. Du kan bruge lige dem du har omkring dig, jeg plukkede mirabelle, en lille håndfuld super sure, en håndbold bitre, og resten var søde og aromatiske.

Sørg for at få sorteret, alle de rådne fra, og dem der ikke er helt på toppen. En råden blomme kan spolere et helt bryg.

Vask dem god så de er helt fri for jord og andet. Og hæld dem i din rengjorte og klargjorte bryggespand.

Herefter koger du en sukkerlage af vand og sukker. Har du ikke en gryde der kan holde så meget, så fordel vandet og sukkeret i 2 små gryder.

Når lagen koger, hældes den på blommerne. Herefter sættes låget på spanden og blommerne sættes til at trække natten over. Sæt et stykke tape for hullet i spandens låg. Vi har ikke gæringen igang nu, så gærlåsen er ikke nødvendig. Den brandvarme sukkerlage, vil slå vildgær ned som blommerne har på skallen, og også være med til at skabe et rent bryggemiljø.

Nu står blommerne og sylter, og skallen brister. Det gør det meget lettere at få dem fermenteret. Hvis skallen er intakt, når man sætter dem til at gære, vil du ikke få en så effektiv udvinding af smagen. Alternativt kan du fryse dem natten over, det vil også springe alle cellerne.

Næste dag måler du OG værdien på lagen. Min målte til OG 1.090 det vil give omkring 12%. Der er sukker i blommerne der også vil bidrage til procenterne, men der er også noget af sukkeret fra sukkerlagen der ikke vil blive omdannet til alkohol, så det er først når vores blommevin er gæret helt ud, vi ved hvad vi ender på. Er din OG højere end 1.090, kan du fortynde lagen lidt. Det kan være svært at skabe en god og stabil fermentering, hvis der er en for høj sukker koncentration.

Nu drysser du en halv pakke gær på toppen og vender det forsigtigt rundt. Låget sættes på igen, gærlås og spanden sættes mørkt til at gære. Gæringen skulle gerne være gået igang inden for 2 dage, ellers skal du gentage tilsætningen af gær igen.

Se Del 2 her:

Se Del 3 her:

Se Del 4 her:



Cider & Frugtvin
Cider & Frugtvin

Min bog Cider & frugtvin kan du købe lige her på bloggen, eller i din lokale bogbutik eller din lokale bryggebutik, Eksempelvis lige her hos Malt Bazaren