Udgivet i

Forheksede bøgeblade snaps

Bøgebladesnaps

I år skal vi ud og samle bøgeblade igen.

Bøgeblade snaps er en klassiker. Man kalder det fattigmands cognac, og selv om den ikke direkte smager af cognac, er vi over i den boldtgade.

Hvis I ikke laver bøgeblade snaps i år, går i glip af en god flaske snaps til bar skabet.

I år vil jeg som noget nyt inkluderer bøgekviste. I grenene er der garvesyre og det kan efterlade en smag som skal efterligne den som snaps får af at være fadlageret.

Første stop på vores tur er en forhekset bøg, i store dyrehave. “Karens bøg” har navn efter en tragedie i datidens Hillerød, og én af de snaps vi laver i år, er lavet fra blade fra det forheksede træ. Det bliver spændene at smage om der er forskel.

Forhekset Bøgeblade snaps

  • 1 stor håndfuld helt friske lysegrønne bøgeblade, skud og måske en enkelt kvist eller 2
  • 1/2 flaske klar snaps eller vodka uden smag
  • Evt. 1-2 spsk honning

Friske blade samles direkte fra træerne når de lige er sprunget ud. Pluk fra brysthøjde og op, så du undgår jord og snavs, samt hundeluftere. Tag også et par friske småkviste med, skær dem af direkte fra træet.

Kig alt det du har samlet efter for småkravl, snavs og andet der ikke skal med ned i snapsen. Det er ikke nødvendigt at vaske bladene.

Læg dem i et klargjort glas og overhæld dem med spiritus efter eget valg. Brug noget du som udgangspunkt synes smager godt. Du kan bruge klar snaps eller smagsløst vodka

Lad det trække i 2-3 måneder lukket til, i et mørkt skab. (I videoen nederst på denne side filtrerer jeg en bøgebladesnaps der har trukket i 12 måneder. Og konklusionen er at du sagtens kan lade den trække så langt tid).

Herefter filtreres det gennem et kaffefilter og hviler i mindst en måned mere. En snaps som denne drikkes ikke ung og bliver kun bedre med tiden. Efter et par år er den på sit højeste.

Når den har hvilet i en måned efter filtreringen kan den eventuelt smages til med honning, men det er helt op til dig. Denne snaps har en sødlig tone i sig selv og jeg synes personligt ikke den behøver ekstra sukker.

Opskriften er fra “På glas og flasker”

Opskriften her er fra min bog På glas og flasker. Læs mere om den her, og så den sendt direkte hjem i postkassen med en signering fra mig.

Først samler vi bøgeblade ude i Store dyrehave.

Ét år senere åbner jeg mit glas og smager og sigter min snaps.