Udgivet i

Syltede og bagte rødbeder

Syltrede og bagte rødbeder

Markedet er fyldt med friske, økologiske rødbeder og det er nu du skal sylte dem, uanset om det er heleåret du spiser dem, eller kun til jul.

Hele ideen bag at sylte er at gemme det der er godt lige nu, til senere. Derfor kan vi sagtens sylte rødbeder til jul i denne tid. Hvis din køkkenhygiejne er i orden, vil de holde sig fint.

Jeg saltbager mine først. På den måde trækker de salt til sig og forstærker deres smag, og de dehydrerer lidt i ovnen. Det giver en god koncentreret smag af rødbede.

Bagte rødbeder
Bagte rødbeder. Hvis du bager dem lidt inden du sylter dem, så koncentrerer du smagen af dem.

Bagte og Syltede Rødbeder

  • 1/2 kg friske økologiske rødbeder
  • 100 g groft salt
  • 1/2 liter økologisk farveløst eddike
  • 1/2 liter vand
  • 1/2 kg sukker
  • 2-4 laurbærblade
  • 1 spsk krydderier efter eget valg (sennepskorn, peberkorn, koriander, kardemomme, kanel stang, nelliker, chilli osv.

Tag et ildfast fad frem og drys et lag salt ud i bunden af det.

Vaske rødbederne godt. De skal være helt fri for jord. Hvis du sylter de runde rødbeder skærer du toppen af dem og stiller dem på skærefladen i saltet. Bruger du lange rødbeder, så kan du skære langs siden på dem, så de stadig kan stå på saltet.

Bag rødbederne på ca. 150 grader i 1 1/2 time.

Herefter tager du rødbederne ud. Nu burde de være bagte let, uden at være smattede. Når de har kølet lidt af, gnupper du skrællen af dem. Brug eventuelt en lille kniv og pil dem, som du ville pille en kartoffel. Brug eventuelt plastik handsker, da de både bestykker mod varmen og røde fingre.

Skær herefter rødbederne ud. Jeg synes best om dem, når de er som små terninger på omkring 2-5 cm. Men du kan også skive dem, dog skal skiverne ikke være for tynde.

Læg de skårede rødbeder ned i et klargjort glas. Glasset skal være rengjort, og desinficeret enten med et konserveringsmiddel.

På glas og flasker
Min bog, “På glas og flasker”

Herefter koges en lage op af resten af ingredienserne. De krydderier du bruger skal være bestem af hvad du best synes om, årstid og hvad de skal bruges til. Du kan købe færdige blandinger. Du kan bruge din egen specielle husets blanding som er nedarves fra oldemor, eller du kan fra tid til anden sammensætte det du lige har ved hånden. Mit tip er at jo koldere det er, og jo tættere på jul det er, jo flere varme krydderier. Kanel, kardemomme, koriander og alle de andre sager som de 3 vise mænd gav Jesus i gave på hans fødselsdag. Ellers holder du dig til sennepsfrø, laurbærblade og peberkorn.

Hæld den kogende lage brandvarm ned i glasset til rødbederne og luk det med det samme. Rødbederne skal være dækket af lage.

Rødbederne behøver ikke at stå på køl inden de åbnes første gang. Herefter skal de på køl og holder sig i et par måneder efter, hvis de hele tiden fortsat er dækket af lage.

God fornøjelse og del gerne min opskrift med dine venner, der burde sylte flere rødbeder end de gør i forvejen.