Udgivet i

Æblecidereddike med skovbær

Man kan godt lave sin helt egen æblecidereddike, også hvis man ønsker at gøre det på et meget casual plan. Der skal 5 ingredienser til. Og kræver ikke at du har en forudgående viden omkring brygning.

Æblecidereddike med skovbær

  • 1 eddikemor
  • 4 liter æblemost
  • 300 g skovbær
  • 400 g sukker
  • 1/2 brev bryggegær

Start med at koge dine skovbær op i en lille smule vand. Lidt som du ville lave en tynd syltetøj. Herefter stavblender du bærrene, og tilsætter sukker.

Normalt ville jeg ikke tilsætte sukker til en cider, når jeg brygger, men her vælger jeg at gøre det. Den ekstra tilsatte sukker, er her med til at øge alkoholprocenten på den færdige vin. Denne opskrift burde give en OG på omkring 1070. Hvis det ikke siger dig, noget så er det ok. Så brygger du nok ikke så meget cider, og det er også helt i orden.

Det er eddikesyrebakterierne, der omdanner alkoholen til eddikesyre, når de får tilføjet luft, så en lidt højere alkoholprocent, er en god ide i dette tilfælde.

Når dine bær og sukker er blendet ud, sigter du det gennem en si. Så der primært kun er saft tilbage. Det gør ikke noget det ikke er helt fint filtreret. Bare de større stykker er sigtet fra.

Herefter blander du æblemost i, så du får det kølet ned til under 37 grader.

I en rengjort glasballon, på 4,5 liter, hælder du først dine bryggegær i, gennem en tragt. Det er en god ide, at der ikke er gær på af siderne på ballonen. Herefter hælder du den nedkølet bær/æblemost på glasballonen.

Sæt herefter prop og gærlås i. Hvis du ikke har en gærlås, fordi du måske ikke brygger til dagligt, så kan du også dække hullet til med en klud og en elastik. Det er ikke noget jeg vil anbefale ved almindelig cider gæring, men her, gør det ingen forskel.

Efter 1-2 uger er mosten gæret mere eller mindre færdig. Nu skal du omstikke den til en ny beholder, som den skal stå og syrne i. Det er vigtigt at du ikke får bundfaldet med. Her skal du vælge en beholder, med en bred overflade, frem for en smal flaskemund. Det kan være en af ler eller et meget stort patentglas. Mulighederne er mange.

Læg din eddikemor ned i den færdiggæret cider. Dæk til med et stramtsiddende klæde og elastik. Og vent i et par måneder.

God fornøjelse med din hjemmebrygget æblecidereddike.